Koirarintaman kuulumiset

19.05.2023

Tarmo lopetettiin 22.2.2023

FI MVA EE MVA LT MVA DOGGIMAINEN ISOKARINVARTIJA 9.6.2016 – 22.2.2023

Voimasi uupui, olit väsynyt niin.
Me katsoimme silmiisi sammuviin.
Toivotimme: Tarmo rakas, hyvää matkaa.
Sun täytyy tästä yksin jatkaa.
Mut´ seurana sulla on enkeleitä,
me hyvästelemme –
silmissä kyyneleitä.
Kyyneleet kuivuvat aikanaan,
mutta sydän ei tule koskaan unohtamaan. 

Kiitos Tarmo kaikista näistä yhteisitä vuosista!

Haaveilin jälleen erirotuisesta koirasta, nähtävästi haaveilin ihan yksin, koska Peten mietteet oli ihan jossain muualla. "Olisikohan sillä Johannalla videota siitä mustasta pojasta": kysyi Pete minulta yks päivä syksyllä 2016. Eihän se muuta tarvinnut. Oli loistava päätös ottaa Tarmo meille pojaksi. Tarmo oli hyvin tietoinen omasta arvokkuudestaan. Tarmo tahtoi näyttelyissä aina nostaa kuononsa kohti taivasta, jota piti laskea aina alaspäin ja onneksi liian ylväshäntä laskeutui iän myötä itsestään vähän alemmas. Tällä tavalla Tarmo näytti näyttelyissä, että hän on tullut paikalle ja voittamaan. Aikamoisen näyttelyuran Tarmo aloittikin jo 6 kuukauden ikäisenä Messarissa 2016 ollen kumpanakin päivänä ROP -pentu. 9.6.2018 2 vuotis syntymäpäivänään Tuurissa Tarmo valioitui Suomen muotovalioksi keräten 17 sertiä. Tarmon näyttelyvuosien saavutuksia valokuvien kera voit käydä katsomassa täältä.

Tarmo oli loistava persoona, ei mikään nössö missään suhteessa. Aina täysin tietoinen omasta arvokuudestaa, koira joka oli täynnä itseään. Tarmon kanssa elämä oli helppoa. Vartiointiveittiä Tarmolta löytyi enemmän kuin kenelläkään koiralla meidän taloudessa on ikinä ollut. Tämä asian kanssa minulla oli opettelemista ja yhteisen sävelen löytämiseen meni hetki, mutta siitä lähtien kun annoin Tarmon "toteuttaa itsään" meidän välit olivat täydelliset. Tarmo olikin täysin minun koira. Meidän kodin "security systems" ja minun "bodyguard".

Epilepsia, pirullinen sairaus, jota en ikinä toivo kenenkään koiranomistajan kokevan. Sairaus, joka voidaan sivuttaa olankohautuksella. Sitä se ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Epilepsiaa sairastaneen koiran kanssa eläneet tietävät, mistä puhun ja jos et ole tätä kokenut niin ole onnellinen. Lopetuspäätöksen tekeminen oli kuitenkin valtavan vaikeaa.

Moni on ihmetellyt, että miksi et ole terveystutkinut Tarmoa. Tarmon sairautta en ole salannut, mutta koiraihmiset tuntien en ole tästä Iltasanomien etusivulla uutisoinut. Epilepsia ns. räjähti käsiin vasta lokakuussa 2022. Toki Tarmolla oli ihmeellisiä tärinöitä, poissaoloja yms. tätä ennenkin ja muutama oikea vakava kohtauskin, josta pystyimme selvästi sanomaan, että Tarmolla on epilepsia. Lääkityksestä huolimatta epilepsiaa ei saatu hallintaan.

Näinhän se pitäisi mennä, että käytetään jalostukseen vain terveeksi tutkittuja koiria. Missä kohti menee uroksen omistajan ja/tai kasvattajan moraali, mitä koiria jalostukseen käytetään. Jos se raja on jalostuksen vähimmäisvaatimukset niin mielestäni liikutaan heikoilla jäillä. Mietitään tapausta Tarmo. Olisin tutkinut koiran 2. vuotiaana saaden koiralle kaikilta osin terveen paperit. Ne vähimmäisvaatimukset lonkat, kyynärät ja sydän ultra. Antanut koiraa jalostukseen ja ollen hiljaa epilepsiasta, koska eihän siitä kukaan tiedä eikä se näy missään kirjoissa ja kansissa. Olisiko tämä sinusta oikein? Oikein tai ei niin jokainen päättää omasta toiminnastaan, itse en tällaista hyväksy. Sitten tullaankin tähän koirien kuolinsyiden merkitsemiseen jalostustietojärjestelmään. Omistamieni koirien kuolinsyissä minulla ei ole mitään salattavaa, jokainen tieto löytyy kotisivuiltani sekä jalostustietojärjestelmästä.

Tarmon kasvattaja on Johanna Manninen. Olemme valtavan kiitollisia näistä ihanista Doggimaisista- pojista, Antero, Tarmo ja Veikko, jotka olemme elämäämme saaneet Johannan kautta. Jokaisella luonteet täyttä kultaa!

Kerttu syntyi 19.3.2023

"Minkä ihmeen värinen tämä pentu on?" :kysyin Anittalta, kun Kerttu syntyi. Anitta vastasi minulle silmät loistaen, se on kultakimpale ja vielä narttu. Niin se väri harmaaharlekiini plattenhundmerkein. Ikinä en ole näiden vajaan 30 vuoden aikana nähnyt tämän väristä tanskandoggia eikä varmasti moni muukaan. Haaveilet ja suunnittelet vaatimattomasti 15 vuotta omaa pentuetta, kaiken jälkeen synnytys käynnistyy ja pentulaatikkoon syntyy yksi pentu, joka on näin harvinaisen värinen. Väri on rotumääritelmän mukaan täysin hyväksytty väri, joten hylkäävä virhe tämä ei ole.

Mitkään ylistyssanat eivät riitä kuvaamaan sitä kiitollisuutta, miten kiitollisia olemme Anitta ja Suvin avusta synnytyksessä ja ensimmäisten viikkojen aikana. Anitta ja Suvi kiitoksia kaikesta, teidän sydämet ovat täyttä kultaa!

Kertusta löydät valokuvia täältä. Näyttelyuran Kerttu aloitti Virossa 4 kuukauden ikäisenä. Näyttelyiden kuulumisia voit seurata täältä. Mikään helppo näyttelyura Kertulla ei tule värinsä vuoksi olemaan, mutta kyllä me Kerttua esille tuodaan. Elämässä säilyy jännitys, kun on vähän haasteita. 

Kertun virallinen nimi on ROCK ELEMENT'S PEARL GREY QUEEN MADE'N HEAVEN

Kertun sukutalun löydät jalostustietojärjestelmästä

Väinö lensi Tanskasta Suomeen 14.5.2023

Nopeat syövät hitaat, nopeat liikkeet on näyttäviä … Siinä ei montaa tuntia mietitty, kun tehtiin päätös ostaa mantteliurospentu Tanskasta. Äitienpäivänä 14.5.2023 yhtä aikaa Käärijän kanssa Suomeen saapui Tanskasta meidän manttelipoika Väinö. Väinö on syntynyt 6.3.2023 ja kasvattaja on Ann-Christina Tøjberg, Kennel Great Bel´s. Valtavan suuret kiitokset Anittalle Väinön hakemisesta Suomeen. Väinölle löytyi loistava yhteisomistuskoti meidän läheltä Ruukista Maaritin ja Hannun luota. Loistavaa, miten kaikki palaset loksahtivat kerralla kohdalleen! 

Lisää valokuvia Väinöstä löydät täältä

Väinön virallinen nimi on GREAT BEL'S UNFORGETTABLE BOY

Väinön sukutaulun löydät jalostustietojärjestelmästä

Kirjoitin faseen 19.5.2023: 

Tässä en olisi ilman rakasta aviomiestäni. 1. Kerttu pysyy kotona ja 2. osta se mantteliuros, hyvin yksinkertaista, mitä tuossa jappaset. 

Koiraharrastus on meidän yhteinen harrastus!